Nefes

Beni mi arıyorsun? Önündeyim.
Omzum omzuna karşı.
Beni tapınaklarda bulamayacaksın, türbelerde bulamayacaksın,
Ne sinagoglarda, ne de katedrallerde:
Kalabalıklarda değil, gruplarda değil, boynuna dolanan bacaklarında değil,
Hiçbir şey yemeyip, sebze yemekte değil,
Gerçekten benim için baktığın anda göreceksin beni.
Beni zamanın küçücük zerresinde bulacaksın.
Kabir der ki: Söyle, Tanrı nedir?
Tanrı, nefes içinde nefestir.

KABİR

Bir nefesle hayata merhaba diyor, nefes olmayınca da fiziksel yaşamdan kopuyoruz. Nefes doğuştan gelen en doğal hakkımız ama nedense kendimizenefes konusunda cimri davranıyoruz. Hayatın koşuşturması ve karmaşasında nefes almayı ve vermeyi unutuyoruz. Oysa derin derin nefesler almak sonra tamamen nefesi boşaltmak, vermek. Almak ve vermek tüm hayatın dengesi. Nedir nefes, neden bu kadar önemli, nerde bıraktım nefes almayı, nefes almak unutulur mu? ” Hadi canım alıp veriyoruz işte, nasıl farklı olabilir ki?” Bir süre yoganın bir basamağı olan nefes çalışmaları yaptığınızda ancak farkedersiniz nefesin ne kadar kıymetli olduğunu ama aslında kendimizi ne kadar nefesten mahrum bıraktığımızı. Öyleyse nedir bu nefes ve nefesin gücü nerde başlayıp nerde bitiyor?

Prana sanskritçede nefes ama daha geniş anlamıyla yaşam gücü demektir. Yama kontrol etmek, dizginleri elinde tutmak demektir. Pranayama nefesi/yaşam enerjisini kontrol ederek, çok çeşitli tekniklerle fiziksel, zihinsel, duygusal ve enerji bedenlerimizle daha sağlıklı olmamızı ve daha kaliteli bir yaşam sürmemizi sağlar.

Pranayama ile öncelikle fiziksel bedeniniz sağlıklı olur. Nefes farkındalığı ve nefes çalışmaları ile bedene daha fazla oksijen ve yaşam enerjisi alırız.

Genellikle hızlı soluyoruz, yüzeysel nefesler alıp veriyoruz. Nefesimiz yüzeysel olunca bedenimizdeki sistemler ve organlar yeterli oksijen alamıyor ve bedende biriken toksinler de yeterince boşaltılamıyor, birikiyor da birikiyor. Derin ve güçlü nefeslerle bedendeki toksinleri atıyoruz, tüm iç organlarımıza masaj yapıyoruz, bedenimizin en derinlerine nefes dolayısıyla oksijen gönderiyoruz, beden an be an yenileniyor, canlanıyor. Tüm sistem en önemli yakıtını alıyor, canlanıyor, güçleniyor, yenileniyor. Sinir sistemimiz sakinleşiyor, dengeye kavuşuyoruz ve nefesle birlikte bedenimiz gevşiyor, rahatlıyor, stresi bedenden uzaklaştırıyoruz.

Zihin sürekli aktif haldedir, bu da tüm hayatımızda karmaşaya ve çok büyük yorgunluğa, hatta hastalıklara neden oluyor. Zihin belki de hiç bize ait olmayan düşünceleri bırakma ve odaklanma haline ancak nefesle kavuşuyor. Zihin bir at arabası, beş at da duyu organımız ise atları ancak nefesimizle kontrol edebiliyoruz. Zihin en güçlü desteğimizde olabilir, en büyük düşmanımızda. Zihnin kontrolü pranayama teknikleri ile sağlanır. Zihin nefesle düzene ve kontrole alındığında en büyük yaratıcı, en büyük yardımcıdır. Düşüncelerimiz nefesle bağlantıdadır. Uzun, derin nefesler, dikkati nefese yönlendirmek, zihnin de sakinleşmesini ve odaklanmasını sağlar.

Duygularımız; acılarımız, öfkemiz, korkularımız bedenimizde farklı yerlerde, farklı organlarımızda sıkışıp kalıyor. Bu duyguların serbest kalması, artık ihtiyacımız olmayan duyguların duygusal bedenden uzaklaştırılması, taze enerjiye yer açılması pranayama teknikleri ile gerçekleştirilebiliyor. Duygularımızda nefesimizle bağlantıdadır. Korktuğumuzda, öfkelendiğimizde, üzüldüğümüzde daha farklı solumaya başlarız. Nefesi düzenlemek, sakinleştirmek bizi de sakinleştirecektir.

 

Nefes teknikleri ve nefesin kontrolü ruhsal anlamda da çok önemlidir ve çok eski zamanlardan bu güne daha üst bilinç düzeyine ulaşmak, birlik halini hissetmek, yaratıcı enerjiyle bütünleşmek ve nefesi bir tür simya olarak kullanmak çok yaygındır. Evet nefes simyadır, nefesle ruhunuzla, ilahi yanınızla bağlantınız güçlenir ve hayatınızı daha huzurlu, daha mutlu ve daha keyifli yaşarsınız.
Prananın kontrolü, bedenin, zihnin, düşüncelerin, duyguların, enerjinin; tüm yapının dengede ve kontrolde olmasını getirir hayatımıza. Bizi de sakinleştirecektir.

Kısaca fiziksel, duygusal, zihinsel ve enerji bedenlerimiz nefesle beslenir, nefesle güçlenir, nefesle arınır ve nefesle dengelenir.

Nefes bedendeki elementlerin dengesini sağlamak içinde çok etkili bir araçtır.
Nasıl nefes alıp verdiğimiz bize hayatımız hakkında birçok ipucu verir. Sığ mı nefes alıyorum? Nefesi kendime hak görmüyor muyum? Aldığım nefesle verdiğim nefes arasında fark mı? Hayatımda alma/verme dengesi var mı?

Ve küçük bir nefes alıştırması yapalım. Önce bir nefes alın ve çalışmaya verdiğiniz nefesleri sayarak (içinizden) başlayın. “Biir, nefes dışarı, nefes içeri. İkii, nefes dışarı, nefes içeri. Üüç, nefes dışarı, nefes içeri…”. Ve böylece on nefes verişi tamamlayıncaya kadar devam edin. Eğer saymayı unutur ya da sayıyı şaşırırsanız en baştan başlayın. Bunu bir süre devam ettirin. Şimdi bir süre sadece aldığınız nefesleri sayın. “Biir, nefes içeri, nefes dışarı. İkii, nefes içeri, nefes dışarı. Üüç, nefes içeri, nefes dışarı…”. Yine ona kadar sayın, bitirince başa dönün. Ve bunu da bir süre devam ettirin. Sonra bırakın ve izleyin nefes alın, nefes verin; Sadece izleyin, nefes alışınızı, derin mi? Doya doya mı? Yoksa hep bir yarım kalmışlık hissi mi var? Şimdi nefes verişinizi izleyin. İçinizde biriktirdiğiniz bayat enerjiyi uzun derin nefeslerle dışarı verin. Şimdi bekleyin nefes almayın vermeyin sadece izleyin. Bırakın nefes varlığınızı doğal, akışta kendi ritmiyle doldursun. Aslında aktif bir şey yapmadığınızı fark edin her şeyin aslında nasıl da kendiliğinden olduğunu. Siz sadece yaşam enerjisiyle dolun, kabul edin onu varlığınıza. Fark edin aslında nefes tüm evrenle enerji alışverişiniz. Evrene ne veriyorsunuz ve ondan ne alıyorsunuz? Fark edin nefes size yaşamın armağanı, onu sevgiyle şükranlar alın kabul edin.

Ve çok değerli bir pranayama tekniği denge nefesini çok değerli öğrencim ve yoga arkadaşım İrem Gürbüz Canıtez’in sözcükleriyle paylaşmak istedim.

Denge nefesinde, soldan aldığım nefesle, yin, ay, kış, su, kuzey, soğuk, gece, dişil, anne, pasif, duygulu, derin, siyah, karanlık, iç, gizli, yumuşak, esnek olan ve bedenimin sol tarafı ile bağlantılı olan sağ beynimi aktive ederken…

Ve sağdan aldığım nefesle, yang, güneş, yaz, ateş, güney, sıcak, gün, eril, baba, aktif, eylem, yüzey, beyaz, aydınlık, ışık, dış, sert, gergin olan ve bedenimin sağ tarafıyla bağlantılı olan sol beynimi aktive ederken…

 

İlk nefesimle…
içime pırıl pırıl, tertemiz,
taptaze rüzgarıyla havayı çekip,
tıpkı bir spiral gibi beynimin tüm kıvrımlarında dolaştırıp
oradaki tüm birikintilerle birlikte
dışarı vermek…

 

 

 

 

İkinci nefesimle…
coşkulu, özgür, serin okyanus sularını
dalga dalga içime çekip,
kıvrımlarda arta kalan tortuları kaldırarak dışarı vermek…

 

 

 

 

Üçüncü nefesimle…
çölün sapsarı, incecik kumlarını
olanca büyüsüyle birlikte içime çekip
kıvrımlara hafif bir zımpara etkisi uygulayarak
dışarı vermek…

 

 

 

 

Dördüncü nefesimle…
güneşi sıcacık alev alev
içime çekip,
kıvrımlara cila yaparak
dışarı vermek…

 

 

 

Ve… beşinci nefesimle…

aşkın, yaradılışın,
bembeyaz, sağlık dolu
capcanlı, nurlu ışığını
içime çekip tadına varmak,
keyfini çıkarmak…
ve tüm varoluşuma yaymak…

 

 

 

Bir nefeste tüm rüzgarları…
Alizeleri, musonları, mistral ve sirokkoları…
Bir nefeste tüm suları…
Atlantikleri, Akdenizleri, Hint ve Pasifikleriyle okyanusları…
Bir nefeste tüm toprakları…
Sahraları, Gobileri, Kalahari ve Taklamakanları…
Bir nefeste tüm ateşleri…
Düşmüş, düşen ve düşecek tüm cemreleri, yıldızları
Ve dünyadaki tüm odları…

Sadece minicik burnunla değil
Tüm gözeneklerinle içine çekebileceğini biliyorken…
Onlara nasıl uzak dersin…
Onların hepsi zaten sensin…

Tüm bedenini dolduran derin bir nefes alıp tuttuğunda,
Sadece ve sadece kalbinin sesini duyarken,
Gözünün önünde uçuşup duran yıldızlar…
O kadar sadece sen var ki…

O nefesi verip de dünyaya dönmek ister misin…

“Nefes bedende olduğu zaman yaşam da bedendedir. Ne zamanki nefesayrılır yaşam da ayrılır. Bu nedenle Pranayama yapmalıdır.”
-Swami Svatmarama

Yaşamınızda derin nefesleriniz, huzurunuz her daim olsun.

Bir yorum var.

  1. gulhancanturk dedi ki:

    Hatice Hocam,
    Cok guzel bir yazi olmus gonlunuze saglik. Ilham verdiniz. Sitemizin ilk yazisi hayirli ugurlu olsun. Nice paylasimlar olsun.
    Boyle guzel yazilar yazmak bana da kismet olsun:)

    Sevgilerimle
    Gulhan

Konu ile ilgili aklınızda birşeyler varsa lütfen yazınız.